Nők akikkel vigyázni kell I.

 2013.03.27. 14:23

A napokban néztem meg Colin Stokes TED beszédjét, melyben említést tesz az úgynevezett Bechdel tesztről. Érdekesnek találtam a videót, Stokes problémafelvetéseit, de ami leginkább felkeltette az érdeklődésemet az a bizonyos Bechdel teszt. Hogy nem hallottam még róla? A hiányt sürgősen pótolni kellett. Googliz. Olvas. Áhá. Hm. Okosabb. Most megosztom veletek miket találtam. Skubizz. Okosodj. Gondolkodj. Kommentelj. Bátran böffents bölcseket, ha van mondandód a téma kapcsán. Előre bocsátom, hogy nekünk lesz. A bejegyzés címében levő szám talán már elárulta. Igen, ez egy sorozat lesz. Zsíros hajú, habzó szájú vad feministáktól. Szeretettel.

Hogy mi is ez a teszt?

A Bechdel-teszt a filmek egy feminista nézőpontú kritikai vizsgálata. Alison Bechdel Dykes to Watch Out for (DTWOF) című képregényének egyik hőse említi, hogy csak olyan filmeket hajlandó megnézni, amik eleget tesznek az alábbi három követelménynek:

1. Legalább két női szereplőnek kell lennie a filmben, akiknek van nevük.

2. Ezek a női szereplők beszéljenek is egymással.

3. Beszélgetésük ne a férfiakról szóljon.

Egyszerűnek tűnik, de az általunk nézett és szeretett filmeknek csak kis hányada felel meg ezen kritériumoknak. Colin Stokes TED beszédében példaként említi a Pixar filmjeit, amik szinte kizárólag férfi és/vagy fiú hősöket vonultattak fel. Ezek a mozik egy olyan világot jelenítenek meg, ahol jószerivel csak fiúkat látunk. Ahol a nő vagy ne talán nők nem kapnak releváns szerepet a cselekmény alakulásában. Nem lépnek interakcióba egymással, vagyha mégis, a téma „a férfi”. Ahogy Stokes fogalmazta, a top listás mainstream filmjeink zömében a férfit látjuk, akinek küldetése a gonosz legyőzése és ennek jutalma a nő, „aki nem beszél és nincsenek barátai”. 2011-ben a TOP 100 film közül csupán 11-nek volt női főszereplője. A Merida, a bátor című 2012-es animáció igen nagy megleptést okozott. Kezdetben a kritikusok fanyalogtak egy hercegnős film ötletétől, ennek ellenére a vörös hajú skót kisasszony BAFTA-, Golden Globe- és Oscar-díjat is bezsebelt. Folyt köv. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokepelok.blog.hu/api/trackback/id/tr405175914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása